Iszlámok és keresztények Duisburgban

Forrás: F.A.Z., 15.04.2006, Nr. 89 / Seite 3 Edgar Schoepal

 

"Az integráció kapcsán is fel kell tudni mutatni jó példákat, amik hathatnak".

A duisburgi Marxloh városrész korábban egy ismert bevásárló negyed volt, mára egy lepukkant környék alacsony lakásárakkal, ennek megfelelően nagy arányban bevándorlók lakják. A helyi katolikus plébánia megszűnt, csak fíliaként működik a régi plébánossal, az evangélikus gyülekezet létszáma is jelentősen csökkent. Az utóbbi időkben kezd újjáéledni a bevásárló negyed jellege, messziről is ide járnak a török származású bevándorlók esküvői ruhákért, kellékekért.

Itt épül Németország legnagyobb mecsetje, 34 méter magas minarettel. Többfunkciójú épület épül képzési központtal, kávéházzal, imateremmel, közösségi helyekkel. A helyi evangélikus és katolikus közösségek részt vesznek a projektben, közösen is szerveznek programokat, képviseltetik magukat a projektet felügyelő bizottságban.

Felismerték, hogy elé kell menniük a demográfiai változásoknak. Egyrészt saját közösségüket is erősíteniük kell, de egyben fontos a kapcsolatépítés is a muzulmán közösséggel. Azon dolgoznak, hogy az emberekben kevesebb legyen a félelem, mert az bizony jelen van, főleg az idősebbekben, ha pl. a kriminalisztikai adatok erre nem is adnak okot. Idén a keresztény közösségek közös húsvéti üdvözletet küldtek a városrész lakóinak, különösen a muszlimoknak. A plébániák ünnepeit vallásokon átívelő rendezvényként rendezik meg. A mecset közösségénél nyitottan fogadják ezeket a kezdeményezéseket.
Természetesen a vallási közösségek a lakosságnak csak egy részét érik el, és az integráció szempontjából pont azok a rétegek problémásabbak, akik semmilyen közösséghez nem tartoznak, kevésbé nyitottak a kommunikációra, képzetlenebbek.



http://www.faz.net/s/RubFC06D389EE76479E9E76425072B196C3/Doc~E05877FDBC4A84CCC9120D6E41429CBB3~ATpl~Ecommon~Scontent.html