A MPR a nyilvánosságban


Magyar Hírlap

Kultúra 2001-12-21
Állam és egyház - államegyház

A Bibó István Közéleti Társaság és a Magyar Pax Romana közös konferenciát rendezett a világi államról századunkban. A kezdeményezők szándéka elsősorban a "laecitás" fogalmának tisztázása, határainak körüljárása, XXI. századi értelmének megvilágosítása volt. A francia "laecité"-nek ugyanis még pontos magyar fordítása sincs; ez látványosan mutatja a két köztársaság kultúrája közötti különbséget.


Belföld 2001-12-10
Megvalósul(t)-e a szétválasztás elve?

Az állam és egyház szétválasztásának elve a közelmúlt eseményei kapcsán immár sokadszor sérül annak ellenére, hogy az alkotmány kimondja: a Magyar Köztársaságban az egyház az államtól elválasztva működik - jelentette ki a brüsszeli székhelyű Emberi Jogok Határok Nélkül (HRWF) szervezet közép-európai képviselője.


Belföld 2001-09-03
Választási kampányba kezdett a megyés püspök

A Pax Romana katolikus szervezet alelnöke elfogadhatatlannak, a dél-alföldi hívek pedig kirekesztőnek tartják Gyulay Endre körlevelét. A szeged-csanádi megyés püspök arra buzdítja papjait: októbertől a választásokig minden szentmisén imádkozzanak, hogy olyan vezetője legyen a magyar népnek, akit valóban az Isten akar.


Vélemény és vita 2000-06-29
Marinov Péter: Meleg napok Budapesten

Az emberiség hosszú története során nem volt olyan korszak, amikor valamilyen módon ne foglalkoztak volna a homoszexualitással. A teljesség igénye nélkül érdemes felidézni Platón megállapítását, amely szerint evidens, öröktől fogva létező tény a szexualitás két típusa.


Kultúra 2000-05-27
Egyház és kommunikáció

A pápa már első magyarországi látogatásakor felhívta a katolikus püspöki kar figyelmét arra, hogy a hatékony evangelizálás érdekében, hasznos lesz mindazokat az eszközöket alkalmazni, amelyeket a modern technika nyújt, különösen a tömegtájékoztatás területén.