A Magyar Pax Romana katolikus értelmiségi szervezet magyarországi működésének tizedik évében, 2002-ben elhatározta, hogy minden évben érmet adományoz két személynek, akik munkásságukkal erősítik a MPR törekvéseit a magyar társadalom keresztény szemmel való vizsgálatában, valamint az egyház és a magyar társadalom hatékonyabb együttműködésének keresésében. A MPR érmét, Szöllőssy Enikő szobrászművész alkotását, 2003-ban - először - Szennay András nyugalmazott pannonhalmi főapátnak és Horváth Árpád filozófus-teológus egyetemi tanárnak adományozta, amelyet 2003. május 17-én, a MPR tavaszi közgyűlésén adnak át.

Szennay András (1921) 1939 óta tagja a magyar Bencés Kongregációnak és 1973-tól 18 éven át legfőbb előljárója, főapátja volt. Évtizedeken keresztül tanított a Pázmány Péter Tudományegyetem Teológiai Karának, illetőleg jogelődjének fundamentális teológiai tanszékén, szerkesztette a Teológia című szakfolyóiratot. Több könyv szerzője, legutolsó kötete Visszatekintés címen 2001-ben jelent meg. Munkásságára a II. vatikáni zsinat tanításainak magyarországi elterjesztése a leginkább jellemző: mindig kritikus szemmel, de a jobbítás szándékával tekintett maga köré. Tanítványai és tisztelői - ugyancsak 2001-ben - 80. születésnapját Újat és régit címmel megjelentetett tanulmánykötettel ünnepelték meg.

Horváth Árpád (1934) A piaristáknál érettségizett Budapesten. Teológiai tanulmányait Esztergomban kezdte és Bonnban fejezte be. Leuvenben filozófiát tanult, amelyből Kölnben doktorált. A nyolcvanas évek elején teológiából is doktorált, majd habilitált. 1986-tól a luzerni egyetem bölcsészettudományi karán filozófiát tanít, 1997-2000 között a kar dékánja. Különböző magyarországi egyetemeken volt vendégprofesszor. A Pax Romana mozgalommal még egyetemi hallgató korában találkozott. Az emigrációban működő Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom - Pax Romana egyik meghatározó személyisége, több kongresszusának szervezője és előadója, aki sokat tett a Magyar Pax Romana létrejöttéért is.