Prj 06

Nemzetközi kapcsolatok

Szöllőssy Ágnes

 

1. A Pax Romana ICMICA nemzetközi titkárságának genfi irodája rendszeres e-mail kapcsolatot épített ki minden tagszervezettel. Tagjait havonta két alkalommal Hírlevélben tájékoztatja az aktualitásokról. (Itt hívom fel a nemzetközi események és folyamatok iránt érdeklődő tagjaink figyelmét, hogy ha rendszeres tájékoztatást kívánnak kapni, e-mail címükkel együtt jelezzék Szöllőssy Ágnesnél.) A 2000. év fontosabb eseményei a nemzetközi Pax Romana rendezésében vagy részvételével:

 

március 26-április 28, Genf - az ENSZ Emberjogi Bizottságának 56. ülése

március 24-26, Pozsony - a SIIAEC évi kongresszusa

május 1-5, Genf - a 2001. évi, rasszizmus elleni világkonferencia előkészítése

május 22-26, New York - Civil szervezetek világtalálkozója

június, Lusaka, Zambia - Afrikai kontinentális konferencia az adósságok elengedéséről

június 16-18, Milano - az ICMICA Európai koordinációs bizottságának ülése

június 26-30, Genf - Genf 2000 Fórum

július, Szlovénia - a SIESC 46. európai konferenciája

július 31-augusztus 25, Genf - az ENSz emberjogi albizottságának 52. ülése

szeptember 13-16, Bilbao - az ICMICA Latin Am. koordinációs bizottságának ülése

szeptember 17-24, Párizs - az ICMICA 28. jubileumi plenáris ülése és közgyűlése

szeptember 25-26, Párizs - az ICMICA 87. elnökségi ülése

október, Szöul, Korea - III. Ázsia-Európa találkozó (ASEM III)

november 24-26, Róma - a Pápai Laikus Tanács tanácskozása

november, Bécs - a nem kormányzati szervezetek tanácsának plenáris ülése

 

A márciusban megrendezett pozsonyi SIIAEC találkozón Dancsok Tamás vett részt, az ICMICA szeptemberi jubileumi ülésén és elnökségi ülésén a MPRF, mint elnökségi tag részvételét elvárják. Az ASEM III találkozón előreláthatólag Mészáros Klára vesz részt.

2000. augusztusában az ICMICA meghívására, a svájci Caritas támogatásával, Aszalós Zoltán a CEU PhD hallgatója és a Gandhi Alapítvány munkatársa egyhónapos menekültügyi kurzuson vesz részt Genfben.

 

2. A Kelet-Közép Európai Regionális Együttműködés keretében decemberben Varsóban jöttek össze a régió Pax Romana szervezeteinek képviselői, hogy a globalizáció térségre gyakorolt hatásáról tanácskozzanak. A magyar jelenlét a felkért résztvevő felelőtlensége miatt elmaradt. Ez különösen azért sajnálatos, mert az előző két regionális tanácskozás szervezője és az együttműködés kezdeményezője a MPRF volt.

Stanislaw Latek a lengyel tagszervezet, a KIK elnöke márciusi Magyarországi látogatása során felkereste a MPRF alelnökét. A kelet-közép európai Pax Romana szervezetek együttműködési lehetőségeiről tárgyalva megállapították, hogy elsősorban a pénzhiány, másodsorban a nyelvi nehézségek, utolsó sorban pedig a civil szférában elkötelezett értelmiségiek csekély száma a közös munka akadálya.

 

3. 2000. március 25. és április 2. között Budapesten megrendezésre került Vallás- és Felekezetközi Nyílt Napok rendezvénysorozatán a MPRF néhány tagja is jelen volt. Ezzel kapcsolatban hívjuk fel a MPRF tagjainak figyelmét az 1997-ben indult United Religions Initiative (URI) mozgalomra. A vallások, felekezetek és kultúrák közötti megbékélést, az igazságosság és szolidaritás érdekében való együttműködést, a teremtett világ és minden élőlény tiszteletét életre váltó mozgalom a legtágabb értelemben vett ökumené megvalósításán dolgozik, és a hívő emberek számára a ,,remény globalizációjának'' jele. Az URI 2000. június 23-25-én 72 órás imaközösségbe szólítja a világ minden vallásának híveit. (Sajgó Szabolcstól tel: 26-347-681, email: sajgo@manreza.datanet.hu lehet a mozgalomról többet megtudni.)