Tanártovábbképzés

 

Február 25-27-én Szegeden, a Piarista Gimnáziumban tartottunk tanártovábbképzést katolikus iskolák tanárainak. A továbbképzést Bán Sándor, a gimnázium tanára szervezte. A résztvevők száma a program során 10 és 20 között mozgott. A képzés a társadalmi kérdésekkel való foglalkozásról szólt katolikus iskolákban. Az elején elméleti megközelítésben. Máté-Tóth András tartott előadást az egyház társadalmi tanítása kapcsán, Farkas István piarista az általa menedzselt Katolikus Kerettanterv kapcsán, majd Szebenyi Péter a kereszttanterv műfajáról. Később gyakorlati megközelítésben a drogproblémáról, a roma kérdésről, a társadalomismeret tantárgy lehetőségeiről majd a helyismeret, város és iskola kapcsolatáról volt előadás, beszélgetés.

Az előadások szinte mindegyike magas színvonalú, a résztvevők számára újdonságokat hordozó volt. A megjelentek a képzés nyitott légkörét, a sokoldalú szemléletet emelték ki, mint ami a legtöbbet adott számukra.

A képzésből a következő tapasztalatokat vonhatók le:

 

a személyes kapcsolatok révén érkezetteken kívül olyan tanárok vettek részt a képzésen, akiket az igazgatójuk küldött, tehát az iskolájuk fontosnak tartotta a felvetett témákat. Ezek a tanárok örömmel jöttek. A katolikus iskolákat ismerve viszont azt mondhatjuk, hogy kevés az olyan iskola köztük, ahol tervszerűen küldik a tanárokat továbbképzésre, ahol nem az egyes tanárok személyes érdeklődésén múlik csupán, milyen továbbképzéseken vesznek részt.

bár általában továbbképzésekből túlkínálat van, mégis olyan képzések, amelyek kifejezetten katolikus iskolák tanárainak szólnak, és ilyen szempontból átgondoltak, valamint a résztvevőket is nagymértékben bevonják a képzés menetébe, nem igen vannak jelen a piacon.

hasonló képzéseket éppen ezért továbbra is érdemes szervezni, de célszerű fenntartói oldalról, iskolavezetők részéről is támogatást szerezni hozzá.

 

A képzés a Pax Romana számára 117.000 Ft-ba került, amit a Miniszterelnöki Hivatal által e célra folyósított pályázati pénzből fedeztünk.