Edward Idris Cassidy üdvözlő levele

Várszegi Asztrik püspök, főapát
Pannonhalmi Főapátság
Magyarország

 

Excellenciás Uram!

Nagy örömmel üdvözlöm Önt és a magyar megfontolások a Soáról témájú konferencia minden résztvevőjét, amelyre a Pannonhalmi Főapátságban sor kerül.

Alig két éve abban az örömben volt részem, hogy vendégük lehettem a Főapátságban. Abból az alkalomból a Szentatya, II. János Pál pápa, akinek megtisztelő társaságában én is ott lehettem, ezt a kívánságát fejezte ki: "Szolgálatotok eredményeként ragyogja be a Kárpátok hegyeit a béke és a kiengesztelődés szivárványa." Őszentsége utalt "elkötelezettségetekre a párbeszédben, mások meghallgatásában, a közös alapok előmozdításában". Mindennek újabb bizonyítéka az a tény, hogy most erre a konferenciára sor kerül a főapátságban.

Ma fel akarom idézni azokat a szavakat, amelyeket a Szentatya mondott a zsidó vezetőknek Budapesten, 1991. augusztus 18-án, magyarországi lelkipásztori látogatása alkalmával. A Soára utalva ezt mondta: "Meghatott tisztelettel gondolok azokra a nagyszerű hívő emberekre, akik a szorongásnak és az aggódásnak azokban a napjaiban is, a megsemmisítés napjaiban - Yom Shoa, Szofoniás próféta szava szerint (Szof 1,15) - tudtak hinni az Úr ígéreteiben, és tudták ismételni: "Ő ragadott el, ő is gyógyít meg minket, ő vert meg, ő kötözi be sebeinket!" (Oz 6,1)".

Imádkozom azért, hogy Isten áldja meg az összejövetel munkáját.

 

 

Edward Idris Cassidy
elnök
A Zsidósággal Való Vallási Kapcsolatok Szentszéki Bizottsága

Róma, 1999. október 30.