Jelentős bevételkiesés fenyegeti a német egyházakat

 

Egyes számítások szerint a tervezett adóreform következtében akár 20% vagy akár 1,5 milliárd euró is kieshet az egyházaknál, ami érzékenyen érintheti az egyházak társadalmi szerepvállalását. Az egyházak bevételének az egyházi adó jelenleg 60-85%-át teszi ki.

A Rheinischer Merkur július 27-i számában (Kettensäge statt Rotstift) arról kérdezte Ulrich Seelemann német evangélikus egyházi tisztségviselőt, hogy mik lennének a következményei a tervezett német adóreformnak. A reform lehetővé tenné, hogy egyes gazdasági társaságok tagjai személyi jövedelemadó helyett társasági adó formájában róják le a közterheket. Ennek következménye az lenne, hogy mivel az egyházi adót (8-9%) a személyi jövedelemadóból vonják, jelentős bevételkiesés keletkezne az egyházaknál.

Az egyházak egyelőre a politika terén próbálnak érvelni az adóreform ellen. A tervezett változások nem csak az egyházakat érintenék negatívan, mert pl. a személyi jövedelemadó volt többféle szociális támogatás meghatározásának az alapja is (mint pl. az egyetemisták szociális támogatása).

A Financial Times Deutschland június 15-i cikkében (SPD erwägt Kirchensteuer für Konzerne) arról ír, hogy a Német Szociáldemokrata Párt parlamenti frakciójában olyan tervek is vannak, hogy egyes gazdasági társaságokra is terjesszék ki az egyházi adó fizetésének lehetőségét. A befizetett egyházi adó bár csökkenő tendenciát mutat a gazdasági folyamatok és az egyházból való kilépések miatt, de így is 2005-ben 7,8 milliárd euró volt. Egyes számítások szerint a tervezett adóreform következtében akár 20% vagy akár 1,5 milliárd euró is kieshet az egyházaknál, ami érzékenyen érintheti az egyházak társadalmi szerepvállalását. Az egyházak bevételének az egyházi adó jelenleg 60-85%-át teszi ki.


http://www.ftd.de/politik/deutschland/84408.html