Megszüntetnék Indiában a gyerekmunkát

- a törvények valódi életbe léptetéséhez ránk is szükség lehet

Times Online

 

India számára jelentős előrelépést jelenthetne, ha a jelenleg szinte éhbérért háztartásokban dolgozó 14 évnél kisebb gyerekek ehelyett iskolába járnának. Ugyanakkor ez a gyakorlat mélyen beépült az indiai társadalmi gyakorlatba, s kérdés, mennyire marad a törvény elfogadása után is csak szimbolikus értékű - különösen mivel a gyerekek munkája sok család számára nélkülözhetetlen a megélhetéshez. Mit tehetünk mi?

Egy 1986-os törvény máig tiltja Indiában a gyermekek alkalmazását különösen veszélyes munkahelyeken, mint a bányászat vagy tűzijáték-készítés. A kormány most úgy határozott, a gyerekek háztartásbeli munkáját is korlátozza, mivel itt is nagyon gyakran vannak kitéve verésnek, lelki traumáknak, szexuális zaklatásnak, anélkül, hogy a külvilág közbe tudna avatkozni.

India számára jelentős előrelépést jelenthetne, ha a jelenleg szinte éhbérért háztartásokban dolgozó 14 évnél kisebb gyerekek ehelyett iskolába járhatnának. Ugyanakkor ez a gyakorlat mélyen és erősen beépült az indiai társadalmi gyakorlatba, kérdés, mennyire marad a törvény elfogadása után is csak szimbolikus értékű - különösen mivel a gyerekek munkája sok család számára nélkülözhetetlen a megélhetéshez. A házi munka láthatatlan az adminisztráció számára, ezért a számontartása is igen nehéz - a kormányzati nyilvántartás szerint tizenegymillió, a helyi aktivisták szerint hatszor ennyi gyerek dolgozik jelenleg szolgaként.

Mit tehetünk mi?

Októbertől a nyugati turisták feljelenthetik azt a vendéglátóipari egységet, ahol 14 évnél fiatalabb gyerek dolgozik.

Ennél azonban fontosabb, hogy ne támogassunk olyan cégeket, amelyek termékeiket gyerekmunkával állítják elő. A nyugati megrendelőket eddig nem sikerült arra kötelezni, hogy a termékeik eredetét világosan feltüntessék, bár a fogyasztókat a termékek alacsony ára valamennyire figyelmeztetheti. Azonban a megrendeléseket szállító alvállalkozóknak kötelező betartaniuk az adott ország törvényeit, s ezek India esetében most megváltoznak. Ezen kívül fontos tényező lehet a tudatos fogyasztók egyre nagyobb tömege, akik vásárlás előtt utánanéznek a gyártók etikai hátterének is.

A gyermekmunka hirtelen betiltása még nem segítene rögtön a legszegényebb családok helyzetén, de a politikai változások és nagyobb vásárlói tudatosság révén a gyermekmunka aránya globálisan csökkent az utóbbi öt évben. Az indiai törvény ehhez a folyamathoz járul hozzá, különösen, ha a betartását sikerül szigorúan ellenőrizni.

 

http://www.timesonline.co.uk/article/0,,542-2296712,00.html