Elfogadhatjuk-e azt a kijelentést,
hogy az iszlám a vallásilag motivált erőszak
fő okozója a világon?

Die Zeit

 

Assheuer írásának az apropóját Ronald Pofalla, a Német Kereszténydemokraták főtitkárának nyilatkozata adta a Bild am Sonntagban, miszerint a németeknek végre harcosan is kellene védeniük a "keresztény értékeket".

Új vándorprédikátorok - Kultúrharc a Bibliával címmel jelent meg Von Thomas Assheuer-nek írása a Die Zeit október 5-i számában. Politikusok és értelmiségiek közt 2001 szeptember 11-e óta egyre inkább terjed a nézet, hogy fel kell adni a nyugati önkritika luxusát, a liberális szabadsággal való visszaélést és a kulturális értékek "leépítését". Assheuer írásának az apropóját Ronald Pofalla, a Német Kereszténydemokraták főtitkárának nyilatkozata adta a Bild am Sonntagban, miszerint a németeknek végre harcosan is kellene védeniük a "keresztény értékeket". (http://www.heute.de/ZDFheute/inhalt/28/0,3672,3983580,00.html)

Pofalla szerint az iszlám a vallásilag motivált erőszak fő okozója a világon.

Assheuer szerint ez nem csak politikailag felelőtlen nézet, hanem teológiailag is tarthatatlan. A kultúrharc eszköznek használja és visszaél a kereszténységgel. Egyébként is tévesnek tartja, ha az iszlámmal való konfrontációban csak a keresztény értékekre hivatkoznak, hisz ezzel a másvallásúakat és a hitetleneket is kizárják. A liberális társadalom krízise nem az "értékek" hiányában mutatkozik meg, értékekből épp elég van. A válság abban áll, hogy a politikusok elvétik, hogy mit is akarnak megvédeni a liberális alkotmányos államban - így Assheuer.

http://www.zeit.de/2006/41/Spitze-41%20