Előretörnek a kreacionisták Németországban?

 

Die Zeit, 2006.október 31.

1,3 millió radikálisan kreacionista gondolkodású ember él Németországban, és a számuk növekszik. Elsősorban a szektákban, kisegyházakban jellemző ez a nézet. A biológus-egyesület helyettes vezetője szerint a kreacionizmus egy erősödő és egyre agresszívebb, de egyben elszigetelt nézet.

Lehet-e a biológiaoktatásban a teremtéstörténetet tárgyalni? A németországi Hessen tartomány kultuszminisztere szerint igen. Ez az állítása a Német Biológusok Egyesületének heves ellenállásába ütközik, akik a kreacionizmus terjedésétől tartanak. Szerintük téves, hogy a politikusok egy evolúcióelméletről és egy teremtéselméletről beszélnek. Ez a megfogalmazás szerintük csak trükk, mert valójában a teremtés mítosza áll szemben az evolúcióbiológiával. Becslésük szerint 1,3 millió radikálisan kreacionista gondolkodású ember él Németországban, és a számuk növekszik. Elsősorban a szektákban, kisegyházakban jellemző ez a nézet. A biológus-egyesület helyettes vezetője szerint a kreacionizmus egy erősödő és egyre agresszívebb, de egyben elszigetelt nézet. "Nem ismerek modern teológust, aki a Bibliát tényleg szó szerint értené."- mondja a biológus.

A kultuszminiszter asszony viszont védi álláspontját, szerinte értelmes dolog tudományok közti kérdéseket felvetni, így elkerülhető, hogy a biológia és a hittan tanulmányokban egészen más tanokkal kerüljenek szembe a diákok.

 

http://www.zeit.de/online/2006/44/Kreationisten