Pax Romana Veszprém-Balatonalmádi

A veszprémi - balatonalmádi csoport lassan egy éve alakult, 2005 januárjában. Találkozóinkon rendszerint 12-17 érdeklődőt láttunk vendégül. Az első összejövetelen, még 2005 januárjában Kamarás István ismertette a szervezet alapküldetését, ami nagy tetszésre talált az érdeklődőknél. Emellett mód nyílt arra, hogy mindenki bemutatkozzon, s elmondja, milyen téma érdekli mélyrehatóbban.

Második összejövetelünket, 2005 tavaszán tartottuk, amikor dr. Albert József szociológus tartott előadást otthonában és videovetítést, egy rendkívül aktuális szociális problémáról, a veszprémi Házgyári u. 1. néven elhíresült gettóról. Ebben segítségére voltak kollégái az általa vezetett Szociális munkás Tanszékről Magyar Zsófia. Az est után megkóstolhattuk a kedves felesége készítette finomságokat.

A legközelebbi találkozót át kellett szerveznünk II. János Pál pápa halála miatt. A beszélgetés helyett elmentünk a gyászmiséjére Almádiban.

Június végén Szerdahelyi Izabella és Balázs otthonában találkozhattunk, ahol a Kánonjogról tartott előadást Izabella, s megcsodálhattuk az otthonukból elénk táruló panorámát is.

Az őszi félévben két találkozóra nyílt alkalmunk. Az elsőt október elején tartottuk, ahol Szikora József és Ferenczy Judit, a Katolikus Rádió két szerkesztője beszélt a katolikus médiáról. Igen őszinte és tanulságos beszélgetés bontakozott ki utána.

Az év záró összejövetelén dr. Gárdonyi Máté siófoki plébános beszélt az új pápa életútjáról, s kicsit visszatekintve összehasonlította II. János Pállal habitusát, elképzeléseit. Az előadás és az este rendkívül sikeres volt. A vacsorát arra használtuk fel, hogy megbeszéljük, milyen témákról szeretnénk előadásokat hallgatni a következő évben.

2006-ra tervezett témáink:

Szekták az ezredfordulón. Előadó: Kamarás István

Egyházfinanszírozás. Tervezett előadó: Wildman János

Pasztoráció az ezredfordulón. Tervezett előadó: Máté-Tóth András

Egyházreklám. Tervezett előadó: Aczél Petra

Korszerű egyházzene.

 

Andok Mónika
A csoport animátora
mona@udvarhelyi.hu


Balatonalmádi, 2006. február 8.