PAX ROMANA ICMICA/MIIC konferencia

"Új kihívások a békére vágyó világban"

 

címmel rendezett konferenciát a nemzetközi Pax Romana

A konferencia honlapja: http://www.icii-bilbao.org

 

A Magyar Pax Romana küldötteként Csovcsics Erikával, a Gandhi Gimnázium igazgatójával vettünk részt a programon.

A konferencián főképp előadások hangzottak el, kevés hozzászólási lehetőséggel. Az előadások többnyire egészen elméletiek voltak, ez alól kivételt az esti panel jelentett, ahol pár gyakorlati kezdeményezést is bemutattak. Sajnos az esti programban csak egy szekción volt tolmácsolás, így pl. az oktatási témájú beszámolókon való részvételre nem volt módunk. Az egyetlen tolmácsolt szekción rendőrségi projektekről, tapasztalatokról hallhattunk beszámolókat feszített ütemben.

Bár a konferencia témája a vallások és kultúrák közti párbeszéd volt, a hangsúly a vallások, azon belül is inkább a vallási tanrendszerek párbeszédéről esett szó. Ugyan a vallások közti párbeszéd jelentősége nyilván nagy, ahogy a vallási tanítók befolyása is jelentős tud lenni az emberek viselkedésére, a megvalósultnál nagyobb hangsúlyt tettünk volna a különböző kultúrák, az ezekhez kötődő emberek, viselkedések párbeszédére. Szerintünk ennek a meglévő konfliktusokban nagyobb szerepe van, mint a tanbeli kérdéseknek.

Sokféle valláshoz tartozó meghívott résztvevő volt jelen különböző világvallásokból. Ők előadásaikban többnyire vallásuk befogadó, elfogadó, nyitott jellegét hangsúlyozták. Így kevéssé esett szó a tapasztalható kirekesztő jelenségekről, inkább csak azok megalapozatlanságáról.

Célunk volt, hogy az interkulturális tréning programunk továbbviteléhez külföldi partnereket keressünk. Mintegy száz példányt osztottunk szét a tréningprogramról ez alkalomra készült angol nyelvű kiadványunkból (ami a honlapunkon is megtalálható http://www.magyarpaxromana.hu/tevekenysege/roma/trening/training_english.htm). Igyekeztünk az előadói életrajzok, személyes érdeklődés útján megtalálni azokat a résztvevőket, akik valamilyen szinten hasonló kérdésekkel foglalkoznak. A konkrét találkozások általában mérsékelték reményeinket. Valamennyi reményt az UNESCO kapcsán táplálunk. Érdeklődőek voltak még a münsteri rendőrség képviselői, akik iskolákban az agresszió megelőző tréningeket tartanak iskolákban. Akik a füzetet egyik napról a másikra elolvasták, többen jelezték, hogy szívesen keresik az együttműködés lehetőségét.

A kongresszusról részletes beszámoló olvasható a nemzetközi Pax Romana honlapján: http://www.paxromana.org/node/156. Ott olvasható a kongresszus záró nyilatkozata is: http://www.paxromana.org/node/154.

 

Mikulás Domonkos