A tréning vezetői a Márai Sándor Alapítvány szakemberei:

Stredl Terézia,
Bordás Sándor,
Józan Mónika főiskolás,
Hunčik Péter és
Németh Margit

 

Egy eredetileg öt hétvégés, 100 órás tréninget dolgoztunk át 16 órássá. A 33 emberből két heterogén (roma-magyar) csoportot alkottunk.

Négy alapvető elemet iktattunk a munkába: kommunikáció, önismeret, empátia és csoportmunka.

A soft módszerek ellenére a csoporttagok visszajelzései (roma és magyar egyaránt) arról tanúskodtak, hogy a tréning katartikus hatásokat váltott ki a résztvevőknél, főként a másság megismerése és átélése.

Mivel az előzetes felmérés szerint számítani lehetett szélsőséges megnyilvánulásokra is, a munka során ügyeltünk a fokozatosság elvére ill. arra, hogy a közös ill. hasonló vonások felől induljunk a másság megismerése felé.

Tapasztalataink szerint nagyon sok önismereti probléma található a gyerekeknél (ami logikus ebben a korban), és a másság megismerésével szemben nagyon nagy volt az elvárás és az átélés is. Nagyon pozitív tapasztalat, hogy az egyes attitűdök (tehát a negatívak is) ebben a korban még nem rögzültek mélyen, tehát már egy ilyen rövid munka során is komoly elmozdulások voltak tapasztalhatók. Rendkívül sok aha élménnyel találkozhattunk, és ezek nyomán meginduló autokorrekciós folyamatokkal.

Meggyőződésünk, hogy komplexebb és hosszabb (minimálisan 3, optimálisan 5 hétvégéből álló tréninggel) komoly és hosszan tartó, változásokat lehetne elérni a résztvevőknél.

Nagyon jó volt a semleges helyszín (Baja), a megközelítően arányos, heterogén csoportok (roma, magyar, ill. fiú lány).

 

Hunčik Péter

 

 

A tréning folytatódik, következő alkalom 2000. virágvasárnap.