Meghívó

A kongresszus tematikus koncepciója

Program

A kongresszus összefoglalása

 

A 49. Magyar Pax Romana Kongresszus sajtóvisszhangja

 

Népszabadság: Az öntudatos habzsolás korszaka (NOL, Czene Gábor, 2007. április 13.)

A jobboldal túlságosan szoros közelségbe került az egyházakkal - állította egy katolikus fórumon Tölgyessy Péter. Nagy erőkkel tüzelt a baloldal felé is: szerinte a vatikáni szerződést azért kötötték meg, hogy kádári módra megvásárolják az egyházakat.
http://www.nol.hu/cikk/442637/

Echo TV: Konferencia az állam és egyház kapcsolatáról (2007. április 12., 19:07)

Az állam és egyház kapcsolatáról kezdődött csütörtökön kétnapos tanácskozás Budapesten.
A Magyar Pax Romana kongresszusának első napján Tölgyessy Péter alkotmányjogász egyházi modellekről szóló előadásában elmondta: Magyarországon döntően a török uralom miatt nem alakult ki egyetlen nagy, nemzeti egyház. A katolicizmus nem válhatott egyeduralkodó magyar egyházzá, mert a számára nehezen elérhető Tiszántúlon nagyon sok protestáns egyház létezett.
http://www.echotv.hu/?akt_menu=72&newsid=32572

Magyar Hírlap: Konferencia az állami és az egyházi kapcsolatokról (2007. április 12.)

A magyar állam és a magyar egyházak politikailag érzékeny kapcsolatairól szóló kétnapos konferencia kezdődött tegnap. A Magyar Pax Romana szervezésében 49. alkalommal megrendezett eseményen Tölgyessy Péter politikai elemző azt mondta, a rendszerváltás utáni megváltozott helyzetre az egyházak nem voltak felkészülve. A hívek akarata és a múlt sérelmei miatt egyre erőteljesebb kötődés alakult a politikai oldalakkal. Tölgyessy kijelentette, nem túl bölcs dolog, ha az egyházak politikailag megnyilvánulnak, hiszen így támogatókat veszthetnek.
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=127391

Belpolitikai Napló: Állam és egyház kapcsolatáról kezdődött konferencia Budapesten (2007. április 12. 17:08)

Tölgyessy Péter előadásban úgy vélte: a rendszerváltást követően kialakult a politikai jobboldalon az a képzet, hogy aki formális szertartások szerinti életet él, az már önmagában a becsületességnek a bizonyítéka. A Magyar Pax Romana kongresszusának első napján Tölgyessy Péter alkotmányjogász egyházi modellekről szóló előadásában elmondta: Magyarországon döntően a török uralom miatt nem alakult ki egyetlen nagy, nemzeti egyház. A katolicizmus nem válhatott egyeduralkodó magyar egyházzá, mert a számára nehezen elérhető Tiszántúlon nagyon sok protestáns egyház létezett.
http://www.hirado.hu/cikk.php?id=198144

Magyar Nemzet: Tölgyessy: A török uralom miatt nincs nemzeti egyház (MNO, 2007. április 12. 17:09)

Az állam és az egyház kapcsolatáról kezdődött kétnapos tanácskozás Budapesten. A rendezvény egyik előadója Tölgyessy Péter alkotmányjogász volt, aki szerint a török uralom miatt nem alakult ki Magyarországon egyetlen nemzeti egyház.
A Magyar Pax Romana Egyesület kongresszusának első napján Tölgyessy Péter alkotmányjogász egyházi modellekről szóló előadásában elmondta: Magyarországon döntően a török uralom miatt nem alakult ki egyetlen nagy, nemzeti egyház. A katolicizmus nem válhatott egyeduralkodó magyar egyházzá, mert a számára nehezen elérhető Tiszántúlon nagyon sok protestáns egyház létezett.
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=406193