Ünnepeink a mi erősségünk!

Vajdasági Tanulmányi Napok

a Vajdasági Pax Romana rendezésében

2005. október 1-2.

 

A Vajdasági Pax Romana 2005. október 1-2.-án Nagybecskerek-Muzslyán tartotta Tanulmányi hétvégéjét, amelynek témája az egyházi és nemzeti ünnepek jelentősége és azok igazi értelme volt. Szombat délelőtt két előadás hangzott el. Jókai Anna írónő Elhomálylott ünnepeink címmel az ünnepek kiüresítésének és materializálódásának veszélyéről szólt. Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel az ünnep és idő viszonyáról elmélkedett.

A MPR és elnöksége nevében Wildmann János köszöntötte a mintegy kétszáz jelenlévőt. A Pax Romana két tüdővel lélegzik, mondta II. János Pál pápa egyik hasonlatával élve. Az egyiket a anyaországi MPR, a másikat pedig a határain túli magyar Pax Romana szervezetek alkotják. A Pax Romanaba tömörülő magyar katolikus értelmiségnek mindkét tüdőre szüksége van. A MPR igényli a határon túli szervezetekkel való kapcsolatot és bízik benne, hogy emezek is fontosnak tartják az együttgondolkodást és együttműködését.

Szombat délután került sor a Vajdasági Pax Romana tisztújító közgyűlésére, amelyen a leköszönő elnök, Dr. Bogner István, és az elnökség valamennyi tagja újra bizalmat kapott.

A szombati előadásokon részt vett Scharle Péter, a MPR elnöke is. Bogner Istvánnal a két testvérszervezet közötti együttműködés újabb lehetőségeinek feltárásáról is megállapodtak.

 

A találkozó meghívója, programja