Ezen az oldalon olvasható hamarosan a MPR rendszeresen frissülő nemzetközi sajtószemléje.
Legyen a munkatársunk!

 

Szemle

 

2007. január

A régi katolikus mise visszatérése (Die Presse, 2007. január 14.)

XVI. Benedek pápa a legtöbb katolikus püspök tiltakozásának dacára egy olyan dokumentumot kíván kiadni, amely lehetővé tenné, hogy a katolikus papok szabadon celebrálhassák a régi rítusú misét, amelynek bemutatása most megyéspüspöki engedélyhez kötött.

2006. november

Előretörnek a kreacionisták Németországban? (Die Zeit, 2006. október 31.)

1,3 millió radikálisan kreacionista gondolkodású ember él Németországban, és a számuk növekszik. Elsősorban a szektákban, kisegyházakban jellemző ez a nézet. A biológus-egyesület helyettes vezetője szerint a kreacionizmus egy erősödő és egyre agresszívebb, de egyben elszigetelt nézet.

2006. október

Elfogadhatjuk-e azt a kijelentést, hogy az iszlám a vallásilag motivált erőszak fő okozója a világon? (Die Zeit, 2006. október 5.)

Assheuer írásának az apropóját Ronald Pofalla, a Német Kereszténydemokraták főtitkárának nyilatkozata adta a Bild am Sonntagban, miszerint a németeknek végre harcosan is kellene védeniük a "keresztény értékeket".

2006. július

Jelentős bevételkiesés fenyegeti a német egyházakat (Rheinischer Merkur, 2006. július 27.)

Egyes számítások szerint a tervezett adóreform következtében akár 20% vagy akár 1,5 milliárd euró is kieshet az egyházaknál, ami érzékenyen érintheti az egyházak társadalmi szerepvállalását. Az egyházak bevételének az egyházi adó jelenleg 60-85%-át teszi ki.

A német támogatási politikában a szegénység leküzdése mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a geopolitikai megfontolások (Rheinischer Merkur, 2006. július 27.)

A cikk a német evengélikus és katolikus egyház kritikáját ismerteti az ország harmadik világ felé irányuló támogatási politikáját illetően.

XVI. Benedek a közel-keleti békét sürgeti (Global Catholic News)

"a libanoniaknak joguk van az országuk integritásához és függetlenségéhez, az izraelieknek joguk van békében élni a saját államukban, a palesztinoknak pedig joguk van egy szabad és független hazához"

Megszüntetnék Indiában a gyerekmunkát - a törvények valódi életbe léptetéséhez ránk is szükség lehet (Times Online)

India számára jelentős előrelépést jelenthetne, ha a jelenleg szinte éhbérért háztartásokban dolgozó 14 évnél kisebb gyerekek ehelyett iskolába járnának.

2006. június

Günther Grass és Peter Handke (Die Zeit, Der Standard, 2006. június 14.)

Irodalmi díjak és "a politikai korrektség diktatúrája"

XVI. Benedek birkenaui beszédének kritikáira válaszolva a Vatikán könyvet adott ki a holokauszt, antiszemitizmus és a zsidó-katolikus párbeszéd témájában (http://www.catholic.org, 2006. június)

"A keresztények egyre inkább felismerik, hogy hitük alapja a zsidó hit, hogy a judaizmus nem egyszerűen egy másik hit, hanem a sajátunk gyökere"

Stephen D. Greydanus: Szükségünk van-e egy Megmentőre? (National Catholic Register)

A Superman-filmek és a zsidó-keresztény hagyomány

2006. május

Michael Lerpscherről, aki püspökei útmutatása ellenére megtagadta a náci Németországban a katonai szolgálatot (Die Zeit, 2006. május 24.)

Döntésével végig egyedül maradt, egyháza egyértelmű útmutatása ellenében vállalta meggyőződését.

Andrew Sullivan: Problémám a "keresztény" kifejezéssel. Egy hívő, aki különbséget tesz hit és politikai ténykedés között (Time, 2006. május 15.)

Ön olyan keresztény, aki a vallásos jobboldal által nem érzi képviselve magát? Ismerem ezt az érzést. Ha a hit kérdéseit politikai fundamentalisták és társadalmi konzervatívok veszik birtokukba, akkor sokan mások azt kezdik érezni, hogy elvették tőlük vallásukat.

2006. április

Vallás és környezetvédelem (The Catholic Herald, 2006. április 21.)

"Miért nem zöldül ki a Vatikán?"

Iszlámok és keresztények Duisburgban (F.A.Z., 2006. április 15.)

"Az integráció kapcsán is fel kell tudni mutatni jó példákat, amik hathatnak".

Megmenthető a Rütli iskola? (Die Zeit, 2006. április 6.)

1978-ban a Berlin-tempelhofi Werner-Stephan iskolában hasonló állapotok uralkodtak, Berlin legrosszabb iskolája volt. A nyolcvanas évek közepén viszont sikerül olyan pedagógiai módszereket bevezetni, amik nyomán rendeződtek a viszonyok.